Bil på däck igen!

Hejsan Bloggen!
Ja, sista september är det i dag.

I dag i skolan så har vi provat studentmössor samt beställt mössorna då och kläder (för de som ville givetvis).
Jag tog mösspaket 1 med klädpaket 2 (ja.. för er som inte var där så säger ju inte det er någonting) :P.
Mösspaket 1 är ju då bara mössan (paket 2 är mössan med massa krimskrams till, som badbyxor etc). Jag tror mösspaketet går på runt 500 kr tror jag (JAG VET hutlöst dyrt för bara en mössa MEN man tar ju studenten bara en gång i sitt liv, och så är ju mössan rolig att ha med både sitt namn insytt och allt).

Sen klädpaket två så är det en t-shirt och en tröja som det står typ "Student 2009" på. Det kostade runt 400 kr tror jag.
Får hoppas kläderna passar för jag provade ingenting där, utan tog bara XL :P. Det är ju bättre att det är lite för stort än för litet så att säga. De sa också att storlekarna är lite små så.. satsa till på XL iaf.

Vad har mer hänt i dag då tro?
Jo, min bil står ju på däck nu igen iaf. Var nyligen och satte på dem. För bilen stod ju på "kravallstenar". Men med två domkrafter och lite bräder så gick det alldeles utmärkt.. :D.
Så.. Vi har beställt tid för att få dit ett nytt glas till "förarrutan", vilket kommer att sättas på på torsdag tidigast. Mamma ska ringa glastjänsten i morgon bitti för att få en tid.
Fast innan rutan sätts på så måste jag få bort all glas inne i bilen. Sopade bort allt på sätena nu iaf, så man kan köra. Blir nog att åka till en mack och dammsuga bort skiten i morgon (eller kanske man kan göra det i Mästerbo?) :D. Där finns det iaf en stor dammsugare. Men.. aja.. får se hur det blir.

Nu ska jag ta och kolla på lite Andra Avenyn.

Ha det gött!
//Jocke

Oj vad länge sen :O

Hejsan Bloggen!
Nej men oj vad länge sedan det var jag uppdaterade denna blogg sist :P.
15 dagar sen :O.

Ja, vad har hänt under dessa dryga två veckor då?
Jag berättar lite kortfattat:

Har ju köpt bil då. En Ford Escort -92. Gått 22000 mil (eller rullat rättare sagt) xD.
Under lördagsmorgonen när jag skulle cykla ut med tidningarna (cyklar ju förbi bilen då), så såg man att alla däck var borta. Bilen står på kravallstenar vid varje "där-hjulen-ska-sitta" och en ruta var krossad.
Jag tittade in lite snabbt i bilen och såg att stereon med högtalare var kvar iaf. Så såg jag att de hade rotat i handskfacket. Det var ju såklart låsnyckeln till hjulen som de hade tagit då (det fanns ju en låsbult för varje däck, så ingen kan sno med bara ett fälgkors).
Sedan cyklade jag för att fortsätta sälja. När folk frågade om det var bra så sa jag bara att det var det för jag orkade bara inte just då berätta om det. Var alltså lite rädd för att nästan brista ut i gråt :P.

Sen när jag blev klar med försäljningen så cyklade jag till min bil igen för att kolla läget. Tog sen med stereon in (alltså den delen man kan ta bort; displayen). Och så låste jag ju alla dörrar, för de var ju öppna.
Sen gick jag ut med reklamen. När jag kom hem så hade mamma hunnit med att ringa polisen och sätta för en kartong där rutan var krossad.

Så i dag söndag då. Jag har varit i kontakt med han som jag köpte bilen av. Mamma ringde honom också igår för att få reda på information om däcken. De var värda 8000 kr. Jag köpte ju då bilen för 11500 kr (skulle då kosta 8000 kr utan de nya sommardäcken, alltså jag skulle få gamla dugliga däck.. men jag ville ju satsa till då, plus att bilen ju var jäkla snygg med de däcken på).
Iaf så ringde han som jag köpte bilen av här för någon timme sedan för att berätta att han har fått tag på sommardäck. Jäkla schysst kille han är! Jag har tur som har haft så snälla personer runt om mig, som hjälper mig.
Men... det var ju inga bultar till då, utan bultarna till vinterdäcken (som finns hos pappa nu) finns ju där vinterdäcken är då :(. Så.. ska försöka få pappa att komma ner hit med bultarna så man kan sätta på däcken.
Så ska han som jag köpte bilen av försöka få tag på en glasruta hos Nisses (bilskrot), och montera dit den..

Ja.. denna helg har då inte direkt varit den bästa. Men allt löser ju sig till slut, även om det kan vara jobbigt under själva lösningen så blir det ju för det mesta bra i slutändan. Så fort jag får på däcken och får dit en glasruta så är ju bilen farbar och duglig igen. Dock med sämre däck och fälgar.. men ändå.
Får se hur mycket man får ut på försäkringen. Tur är ju att man tog halvförsäkring.

//Jocke

Redogörelse

Hejsan Bloggen!
Okej, då gör jag en redogörelse över vad som har hänt denna vecka:

Onsdag 10 sep
Skola som vanligt. Jag har noterat att under den senaste tiden, så har min moppe blivit trögstartad när den har stått ute i över ca 3 timmar. Vet inte vad det kan vara. Var nästan lite rädd att det berodde på för lite olja, så jag fyllde på. Men.. ingen bättring. Vet inte vad man kan hitte på?! Jag har en liten misstanke om att det kan vara för mycket olja. Men... kommer ju ändå inte ha den mopeden så länge till i och med att jag ska skaffa bil snart.

Torsdag 11 sep
Ute på praktik. Åkte 5:00 och kom hem ca 15:40.

Fredag 12 sep
Stannade hemma från praktiken. Sov väldigt dåligt natten till torsdag, så jag kände verkligen för att få sova riktigt en natt.

Idag lördag 13 sep
Varit som vanligt ut med tidningar och reklam (gud vad man kämpar på med det). Men det har ju blivit rutinmässigt. Det är ju egentligen ingen big deal att gå ut med reklamen i 1½ timme. Det går rätt fort nu. Man tänker mycket på annat medan man delar ut. Man kan ju sin runda utantill vid det här laget. Men jag glömde faktiskt gå till en trapp. Det hände för två veckor sedan. Antagligen så hade jag "dagdrömt", så glömde jag gå in i en port som låg vid hörnet, och nästkommande port är ganska nära. Men... sånt som händer.

Så har man kört mammas bil i dag.. :D. Fick körkortsbeviset i går på posten, så i dag så körde jag från stan och hem (mamma ville väl av någon anledning inte att jag skulle köra till stan, där vi hämtade mammas kompis). Men nu tror jag nog att jag får köra hela tiden.
Fast hon sa till när jag växlade från 2:an till 4:an.
- Sådär ska man inte göra, sa hon.
Jag blev: 0_o
- Jo, det är eco-drive, svarade jag. :)

Men det gick bra för övrigt. Lite ryckigt tyckte mamma, men hon sa ju också att det var ju första gången jag körde den bilen. Plus att bromsarna tog så jääääääkla bra. Knappt så att man nudda bromspedalen så bromsade det till xD. Har ju varit van vid gamla rostiga bilar som man måste ner med pedalen 50 meter innan det börjar ta litelitegrann. Men... man vänjer sig ju.
Samma med att jag ju ska köpa en egen bil här om inte allt för lång tid. Det kommer ju gå några mil innan man blir van och säker med koppling, gas och broms. Även växellådan ska tilläggas.

Men jag tror nog mamma var rätt nöjd ändå. Kommer nog få köra en hel del, som att hämta henne på jobbet t.ex när hon jobbar kväll. Att hon går till jobbet, så kommer jag och hämtar. Man tjänar faktiskt lite på det, eftersom du inte är tvungen att starta bilen två gånger ^^. Så får ju jag lite träning också :)

Aja.. Ha det gött!
//Jocke

Klarade det!

Hejsan Bloggen!
Ojdå. Tänk att en vecka kan gå så fort :O

Okej. Då redovisar jag, lite kort, om vad som har hänt under de senaste dagarna:

Tisdag + Onsdag 2-3 sep
Tisdagen var en normal dag. Inte direkt några speciella händelser.
Däremot på onsdagen så körde jag ju upp för bil. Jag har förklarat genomgående hur det gick på
min bilddagbok!
Kolla under 3 september
Jag har iaf fortfarande så att alla kan kolla i min bilddagbok, men har funderat lite på att eventuellt bara göra det för vänner, så man vet vilka som kollar. Men.. ja, vi får se vad som sker.

Torsdag 4 sep
Praktikdag på Ernst. Åkte med en som kallas Pelle. Han kände min pappa när de båda var ute och sprang förut, vilket är lite roligt. Det bevisar ju också lite hur litet Avesta egentligen är. Det är ju egentligen inte det stora samhället. Varje gång man kliver in i en mataffär, t.ex Coop, så ser man alltid någon som man har sett förut (och de flesta gånger såna som man har pratat med och känner väl).
Iaf så var man till Torshälla, Smedjebacken, Borlänge och Avesta Outokumpu denna dag = en rätt ok dag. Började runt 05:20, och kom tillbaka runt 15:30.

Fredag 5 sep
Praktikdag denna dag med.
Sov knappt nånting natten till denna fredag. Vet inte vad det var för fel. Vissa kvällar har jag bara svårt för att sova. Antagligen så är det för att man ligger och tänker på någonting, som min uppkörning jag hade på onsdagen (på säkerhetskontrollen), eller på när jag ska börja jobba på Ernst osv. Ni vet när man tänker utan att slappna av riktigt, när man tänker "hårt".
Även denna dag blev det med Pelle. Eftersom jag fick reda på att han skulle till Hagfors, så frågade jag om jag fick följa med, vilket jag givetvis fick (en "Hagfors-dag" = kort dag = mellan 11-12h). Började ca 05:30 och slutade ca 14:40.
Direkt när jag kom hem så var det till att börja sortera reklam. Jag, som har svårt att säga nej till saker som gäller att ställa upp för någon, hade ju tagit åt mig ett extra distrikt denna gång, vilket syster och mamma också fick hjälpa till (mamma gjorde det som vi inte hann eftersom vi ju hade ett tåg att åka med.. mot pappa dvs).

Lördag 6 sep
Hos pappa då. Vi spelade pingis nere i Banverkets "idrottssal" (det stora höghuset ni vet i Borlänge). Vi spelade det som vi alltid spelar när vi är tre: Kung.
När vi ändå var vid Banverket, så åkte vi upp till fjärde våningen till pappas kontor. Han hade nånting att visa oss. Han hade lagt märke till ett "program" på Banverkets intranät där man kunde kolla på nästan alla järnvägar i hela Sverige (en kamera som har filmat bakom ett tåg), så kan man välja om man vill åka åt det håll som kameran filmades åt (bakåt) eller åt motsatt håll. Det programmet är ju till för om det är någon som ringer och "klagar" att den eller den signalen står lite fel, så kan pappa kolla i det programmet och säga: "Finns det något rött hus precis bredvid? Har ägaren fortfarande kvar sin Volvo?". Det låter ju lite skill att säga så XD

Söndag 7 sep
Vaknade rätt tidigt denna söndagsmorgon: kl 09:00. Nja, tidigt och tidigt kanske det inte är. Men jag brukar nästan alltid sova till runt 10 hos pappa. Kan kanske vara för att jag sov ut ganska bra natten mot lördag i och med de många timmars förlorade sömn jag fick natten till fredag.
Timmen innan vi åkte på eftermiddagen så tränade jag på att göra en säkerhetskontroll på pappas bil (framförallt kolla motorn). Det vi också gjorde (jag och pappa) var att byta höger bakdäck. Det var pyspunka på det däcket. Det märkte vi framförallt när vi hade varit till Tallens köpcentrum (ligger strax innan man kommer till Falun). Jag märkte också under fredagen att däcket hade lite luft. När vi upptäckte att däcket knappt hade någon luft, så körde jag till närmaste bensinmack för att fylla i lite.
När vi kom tillbaka till Ornäs igen, så hade det försvunnit lite till (dock mer än vad det var innan vi fyllde).
Sen så tog vi 17:52-tåget hem (eller 18:18-tåget, beroende på hur man ser det) :P.

När man kom hem, så var det bara att bära ner reklamvagnen och påbörja utdelningen. Gjorde mitt ordinarie distrikt. Efter det så kände jag att jag inte orkade nåt mer (det började mörkna osv), och tänkte att jag gör extradistriktet på måndagen i stället.

Måndag 8 sep
Det första man gjorde när man kom till Mästerbo var att göra säkerhetskontrollen en andra gång. Det gick inge vidare. Även fast man hade läst på lite och tränat på pappas bil, så hittade jag ändå inte styrservo. Sa till och med bromsvätska, där det egentligen är kylarvätska :P. Men Leif (läraren) frågade då nästa gång jag skulle vara i Mästerbo (vilket var en vecka efter). Han sa att jag skulle få göra om den då. Innan vi skulle gå ut från garaget, så sa han att vi kanske skulle hinna med senare på eftermiddagen.
Och ja, vet ni, jag var väldigt nere och var nära till att brista i gråt. Hur fan kan man vara så jäkla dum i huvudet och inte klara en säkerhetskontroll? I tillägg går man fordon också... Jag kände att jag var tvungen att gå ifrån lite (till ett rökställe vid grinden) och tänka och låta lite känslor flöda.
Efter någon minut så samlade jag mig och gick in till matsalen/fikarummet till de andra där alla var samlade.
Jag var som en zombie. Tänkte knappt någonting och bara tittade utan att lyssna. Nästan lite i en chocktillstånd, mne ändå inte på nåt vis.

Så blev det lektion. Hade Roger (en av favoritlärarna.. :D) hela dagen. Vi hade fortsättning på släpvagnskopplingar. När du hör en kurs som heter "släpvagnskoppling". Låter det svårt eller lätt? Jag trodde det skulle bli väldigt svårt och att man skulle vara tvungen att verkligen lyssna hela tiden under lektionerna, men det är inte så svårt som det låter (om det låter svårt dvs). Det man i och för sig måste läsa på är hur många mm respektive sak får slita osv, men också alla delarnas namn (som gavelplåt, dragstång osv).

Sen vid slutet på dagen så kom Leif in. Han och Roger pratade om några småincidenter som hade hänt under dagen mot en person (inga namn), så att den personen hade blivit ledsen/arg och nästan övervägt att hoppa av programmet (ja, det var ju då inte bara det som hände i dag som man känner ett sådant beslut, utan den har ju varit ledsen lite nu och då över små incidenter som skett). Iaf så sade Leif också att jag skulle få göra säkerhetskontroll med Roger efter de andra hade slutat. Då kände man en lättnad. Jag känner att jag är lite mer nervös med Leif, än med de andra lärarna. Jag tror det kan bero på att Leif är lite väl petig på saker och ting (nämner det minsta fel osv), och de andra är mer lugna på nåt vis, lite mer skämtsamma. Visst kan man skämta med Leif också (han skämtar ju också givetvis.. hey.. det är ju fordon!), men inte på samma "nivå".

Iaf så klarade jag att nämna precis alla vätskor i motorrummet till Rogers bil. Jag hade nog säkert klarat det med Leif med, men chansen var nog större att klara det med Roger.
Efter det så letade vi upp Leif, och Roger sa att jag klarade det galant. Sen fick jag muntligt berätta hur man går tillväga sen.
Som:
Slå på vänster blinkers, kolla vänstra däcken, slå på höger blinkers och helljus, kolla högra däcken. Bromsa (be nån titta eller använda varningstriangel på bromsen och titta själv), kolla torkarna fram och bak (med spolarvätska). Sen när man startar bilen så trycker man hårt på bromsen samt vrider på ratten innan man startar. Bromsen ska inte sjunka mer och mer och ratten ska kännas mkt lättare. Sen kollar man parkeringsbromsen genom att ha den i och åka litegrann, sen släppa den. Sen till sist: styrservon; vrida rattet max åt båda håll.

Det muntliga med Leif gick väl också bra, men just rattmomentet tog ett tag innan det kom. Leif "hm":ade när jag berättade alla saker före i ett svep. Sen så frågade han om det fanns nåt mer. "Hmm... Nåt mer?" tänkte man och började söka igenom systemet. Efter kanske 1 minut så kom man på det sista också.. :P

Så... Antingen på torsdag eller fredag så kommer körkortslappen som jag ska köra på tills jag får det riktiga plastkortet, vilket blir kanske veckorna innan studenten då man förmodligen har gjort klasserna C och CE också ^^

Idag tisdag 9 sep
Haft fotografering på morgonen. Får se hur det blir då. Mamma hade kryssat i för porträtt-foto, men jag kände ingenting för nåt sånt i dag. Hade ju också fått en ful finne mitt på pannan :P. Så... det fick bli bara klasskatalogen (tillägga också att det blir den första klasskatalogen, då jag inte fått nån sån under gymnasiet. Vet inte riktigt varför. Det första året glömdes det nog bort, så förra året var jag rätt säker på att jag hade kryssat i klasskatalogen och lämnat in lappen (skickat), men det kom inget. Men det är ju egentligen nu sista året som är viktigast) ^^.

Efter fotograferingen så hade vi svenska och religion. Under svenskan så visade läraren (Ylva, typ 60 jordsnurr, vilket ju är halva istiden ju :P) upp lite böcker vi kan välja mellan. Man ska ju ha läst minst 1000 sidor innan man får betyg i Svenska B. Jag har hittills kanske bara läst 50-60 sidor eller nåt sånt i boken "Svålhålet" med samma författare som gjort "Populärmusik från Vittula". Men... det ska väl hinnas med. Tyckte att boken "Huckleberry Finn" lät intressant, så den ska jag ta och läsa sen när jag är klar med Svålhålet.
Visst ni att Huckleberry är förbjudet på vissa skolor i USA?! Det har varit speciella bokbål för den boken (alltså då de bränner böcker). Kanske det är för att i handlingen så finns en neger, vad vet jag.. :P

Egentligen så går vi till kl 16:00 på tisdagarna, men just i dag så var det inställt. Både bra och dåligt. Bra eftersom vi fick sluta tidigare, men dåligt då det tar lite längre tid att bli färdig med kursen.

Haha. Detta inlägg måste nog ändå vara det längsta hittills i bowlingjockes blogg's historia, va?
Hoppas ni inte led nåt utav det. Om man blir lite less på att läsa så mycket om mitt händelserika liv, så kan man ju ta en liten paus och sen fortsätta läsa ^^

Ha det gött!
//Jocke

Släpvagnskoppling

OBS! Inlägget skrevs den 1 september!

Hejsan Bloggen!

Denna måndag så hade vi först teori om släpvagnskoppling på förmiddagen. Sedan vart det lunch. Pastasallad! Gick väl ner, men ingen mat att skryta över direkt.

Sedan på eftermiddagen så var vi utomhus. Läraren visade och förklarade de olika delarna på både VBG-kopplingen och på trailerdragaren (VBG är en förkortning för Vänersborg). Sedan var det bara att börja träna på koppla till och från släpet (eller rättare sagt släpen i och med att vi testade två olika).

Det gick rätt hyfsat. Det är ju klart att det inte är lätt, förstås. Det gäller att ha ett väldigt bra koll på om man är jämsides med lastbilens sista hjulpar (inte hjulpar i ett ord då) :P... och släpvagnens två första (om det är en 4-axlig släpvagn):

  ------------------------
 |                             |
 |                             |
--|_|_|----------|_|_| - 3N sLäPv4gn ^^,

Men efter några gånger man har kopplat, så flöt det ganska bra sen. Det var lite drygt när det någon gång inte riktigt gick i, även fast "grejen med hål i mitten som en grej från lastbilen jackar i när den är tillkopplar" var nästan precis i inkopplingsläge. Haha, hänger du med? :P

När det blir så, så är man tvungen att "jucka" lastbilen (köra fram och bak). Ibland så hjälps det med att koppla in släpvagnens luftslang, då släpet ändrar sig lite då.


Jag trodde att jag skulle få köra upp denna dag, men så blev det inte. I stället så var det en i min klass som fick göra det. ÄVEN fast han hade både mindre rätt på provet OCH att jag gjorde sluttestet före honom. Men... med lite rövslick och fjäsk så kommer man väl en bit på väg... -.-

Alltså... jag hatar ju inte honom på nå vis, om ni nu skulle tro det. Men det är ju så jäkla typiskt! Aja, jag grattade honom iaf när jag fick reda på det av han att han klarade det.

Det enda han sa att han fick göra var att köra runtomkring i Avesta, parkera två gånger (bara vanliga parkeringar) sen tillbaka igen. Det gör iaf mig lite mindre nervös inför MIN uppkörning som jag ska ha nu på onsdag eftermiddag (när jag slutat lektionerna på K-feldt) (hade ju annars tänkt att: "Ooo... Den 1 september 2008.. det datumet kommer jag nog komma ihåg i framtiden, men det får nog bli den 3 september i stället).

Jag märker att jag skriver mycket längre när jag skriver i anteckningar (alltså på datorn) här på mitt sovrum (no internet access). Man tar väl liksom sig lite mer tid med att skriva då. Kommer kanske mer ihåg vad som hänt på något annat sätt eller nåt.

I morgon så blir det svenska, religion och estetiskt verksamhet (nå industri-aktigt som alla i klassen ska ha). På estestiskt så ska vi göra en hammare :P. Men man fick gärna komma på något annat förlag på vad man kan göra, så fick man göra det om det var möjligt. Det är ju då fräsning av metall/stål vi ska hålla på med (alltså forma stål med maskiner och verktyg osv).

Jag kom på en grej i dag som man kanske kan få göra. Det går säkert rätt fort att göra det, men ni vet en sån skylt som vissa lastbilschaufförer har frampå vid rutan som det står deras namn/smeknamn på?! En sådan skulle jag gärna vilja ha när jag ska börja köra (eller varför inte i skolan när man övningskör)? :P. Alltså en metallplatta typ som man "fräser" in sitt namn med ja.. någonting, hehe. Vore inte det fränt? ;)

Ska ändå hursomhelst köpa en sådan skylt, när jag har börjat jobba (vilket ju redan blir till nästa sommar) :O

Nej. Nu ska jag kika på några "Huset fullt"-avsnitt innan jag lägger mig ner och sover. Klockan är just nu 22:14 då. Men jag börjar ju 9:50 i morgon, så... lite sovmorgon blir det iaf. Fast kommer ju som tidigare skrivit, gå enda till kl 16 på tisdagarna.. :S

//Jocke (Wops! Där stal jag 4 minuter av ditt värdefulla liv!) :O Za ry!